top of page
2020-02-14 08.27.13 2.jpg

Miksi doula?

”Mulle oli tärkeää, että mukana on Turvallinen Nainen.”


 

”Doula oli korvaamaton apu kotisynnytyksessä. Hän tiesi millaisen tunnelman haluan, osasi lukea minua kuin avointa kirjaa ja loihti ihanan aamiaisen synnytyksen jälkeen.”


 

”Doula mukana sairaalassa on vähän kuin elävä synnytystoivelista.”


 

”Doula on luotettava, läsnäoleva, synnytyksen vaiheet tunteva, rauhallinen ja positiivinen NAINEN.”


 

”Doula tuo turvaa. Ekan kerran kun otin doulan, parisuhteeni oli tosi huonossa jamassa enkä voinut luottaa, että puolisoni olisi pystynyt kohtaamaan emotionaalisia tarpeitani. Halusin turvata itseni yksinäisyydeltä synnytyksessä ja olen onnellinen, että pidin pääni.”


 

”Doula sai minut uskomaan itseni.”


 

”Kolmatta lasta odottaessa, yksinhuoltajana kahdelle lapselle, doula tuo turvaa – varsinkin, kun hän on ennestään tuttu. Doula saa uskomaan itseeni, että pystyn siihen ja olen maailman hienoin äiti olipa synnytystarina tai elämäntilanne mikä hyvänsä.”


 

”Doula on viisas, vakaa nainen ja mukana KOKO synnytysmatkan! (+sen jälkeen. Me ystävystyimme ja hän on elämässäni yhä läsnä.)”


 

”Doula on pitämässä minun puoliani ja puhumassa ääneen sen, mihin en itse pysty tai uskalla.”


 

”Doulan läsnäolo, tieto toiveistani ja niissä pysymisessä tukeminen sekä ihaileva lempeä kannustus toi synnytyksessä ihanan turvallisuudentunteen.”


 

2019-06-23 03.14.50 2.jpg
Yhteys

Edellä näit muutamia syitä, miksi synnyttäjät ovat palkanneet doulan. Ennen vanhaa, ennen kuin oli edes sairaalasynnytyksiä, oli tapana, että kätilön lisäksi synnytyksessä oli joku tuttu ja kokenut nainen, joka läsnäolollaan loi turvaa ja helpotusta. Nykyään äideillä ei enää ole automaattisesti joku läsnä koko synnytyksen ajan. Kätilöillä voi olla kova kiire ja monta synnytystä samanaikaisesti, kun taas kumppanille tilanne saattaa olla uusi ja jännittävä. Doula puolestaan on tukenasi koko synnytyksen ajan, supistus supistukselta, alusta loppuun asti.


 

Doula on myös tukenasi jo odotusaikana, sekä synnytyksen jälkeen. Doula on kuin sisko, paras ystävä, viisas nainen, tuki ja turva koko matkan ajan. Hän auttaa sinua löytämään tietoa, jotta osaat tehdä parhaat mahdolliset päätökset odotusaikaa ja synnytystä koskien. Hän opastaa lääkkeettömien kivunlievitysten käytössä ja kertoo synnytyksen fysiologiasta. Doula vie sinut syntymän juurille, jotta ymmärtäisit miksi ja miten kaikki tapahtuu. Hän valmentaa sinua tulevaan. Doula kuuntelee ilot ja murheet, hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Doula kannattelee, ymmärtää ja tukee kaikilla osaamillaan tavoilla.


 

Synnytyksessä, doula kuuntelee sinun toiveitasi ja toimii niiden mukaan; auttaa rentoutumaan, halaa, laulaa kanssasi synnytyslaulua, kannattelee tunnelmaa, pitää kädestä ja muistuttaa miten upea olet. Doula pitää huolen, että muistat juoda, syödä ja käydä pissalla. Hän luo turvaa koko synnytystiimille ja tekee kaikkensa sen eteen, mitä ikinä tarvitsetkaan. Doula tietää toiveesi ja tuntee sinut, joten hän voi auttaa kommunikoimaan kätilön kanssa. Doula ei kuitenkaan ikinä puhu tai tee synnytystä koskevia päätöksiä puolestasi. Doula ei myöskään tee mitään lääketieteellisiä toimenpiteitä. Hän pitää puoliasi ja toimii yhdessä kätilöiden kanssa – doula ei koskaan korvaa kätilön paikkaa, vaan heillä on omat roolinsa synnyttäjän tukijana. Olitpa sitten ensi- tai uudelleensynnyttäjä, doula on aina yhtä tärkeä.


 

Doula on myös kumppanisi tukihenkilö, eikä hän koskaan korvaa kumppaniasi; monet kokevat valtavana helpotuksena sen, että paikalla on joku joka kertoo miten asiat etenevät ja miten äidin oloa voisi helpottaa. Kumppanit ovat näin myös enemmän mukana ja aktiivisempia synnytyksessä.


 

Synnytyksen jälkeen doula on käytettävissä sopimuksen mukaan. Hän on puhelimen päässä tai tulee tarvittaessa kotikäynneille. Yleensä sopimukseen kuuluu vähintään yksi kotikäynti synnytyksen jälkeen, jolloin keskustellaan synnytyksestä ja käydään kaikki sillä hetkellä mielessä olevat ajatukset läpi. Doula voi myös tarvittaessa opastaa vastasyntyneen hoidossa ja imetyksessä. Jotkut doulat tarjoavat post partum- eli kotidoulausta, jota voi hyödyntää ensipäivien aikana ja myöhemminkin. Silloin doula voi käydä vaikka puolestasi kaupassa, hoitaa isompia lapsia, siivota, tehdä ruokaa tai antaa äidille hemmotteluhoitoja. Nämä riippuvat tietysti doulan osaamisesta.

Summa summarum, doula on palvelija, joka antaa henkisen, fyysisen ja tiedollisen tukensa odottajalle ja tämän perheelle.

Doulatuen hyödyt​

Monien kansainvälisten tutkimusten perusteella doulan läsnäolo synnytyksessä:

♡ lyhentää synnytystä

♡ lisää kumppanin osallistumista

♡ vähentää komplikaatioita, mm. niiden vauvojen määrää,   joiden 5 minuutin APGAR-pisteet ovat alhaiset

♡ vähentää lääketieteellisen kivunlievityksen tarvetta ja vähentää lääketieteellisten toimenpiteiden tarvetta synnytyksessä, mm. imukupin käyttöä

♡ vähentää keisarinleikkauksia

♡ lisää äitien / perheiden tyytyväisyyttä synnytyskokemukseensa

 

♡ lisää imetyksen onnistumisen todennäköisyyttä

2020-03-09 04.14.24 1-1.jpg
Kuvat: Vilma Sappinen
bottom of page